n

Chruściki

Chruściki – rząd owadów uskrzydlonych obejmujących w Polsce ok 750 gatunków. Są to owady drobne i średniej wielkości. Ciało jest delikatne, smukłe, zazwyczaj małe, 2 lub
3 przyoczka, czułki długie, wieloczłonowe, szczeciniaste. Narządy gębowe gryzące, służą do zlizywania wody i płynnego pokarmu.

Skrzydła błoniaste, gęsto pokryte włoskami lub prymitywnymi łuskami, przednie szersze od tylnych, w spoczynku ułożone na odwłoku, dachowato. Nogi długie, cienkie, biodra duże masywne, stopy pięcioczłonowe, zakończone podwójnymi pazurkami i przylga.

Chruściki zamieszkują wszystkie strefy klimatyczne, występują w pobliżu zbiorników wodnych, najczęściej na pniach drzew, kamienicach i roślinności nadrzecznej.

Latają słabo, odżywiają się wyłącznie pokarmem płynnym. Przechodzą przeobrażenie zupełne. Larwy gąsienicowate żyją w wodzie zazwyczaj w charakterystycznych, rurkowatych domkach. Domki budowane są z ziaren piasku, szczątków roślin lub skorupek mięczaków i wydzieliny gruczołów przędnych.

Chronimy jeden gatunek:

CHRUŚCIKI TRICHOPTERA
PIERZYSZOWATE LEPIDOSTOMATIDAE
Krynicznia wilgotna Crunoecia irrorata

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by WordPress
n